Hop til indhold

Husk ikke at glemme

Dansk Jødisk Museum er i gang med at udvikle nye undervisningstilbud med fokus på Holocaust og erindringen heraf. Fokus er særligt på de danske jøders flugt og redning i oktober 1943 og en ny digital platform til understøttelse af arbejdet med de såkaldte snublesten.

De første danske snublesten blev nedlagt i 2019 og findes i dag spredt i hele landet. Snublesten minder om den sidste bopæl for mennesker, som blev deporteret eller på anden måde blev ofre under den nazistiske besættelse af Danmark, og bringer på den måde fortiden ind i nutidige menneskers liv. Den nye digitale platform skal gøre det muligt at finde frem til lokale snublesten og læse mere om nogle af skæbnerne.

Til arbejdet med jødernes flugt og redning i oktober 1943 udvikles en række materialer, der løbende vil være at finde på museet hjemmeside, hvor der også senere på året vil være udviklet undervisningsforløb om emnet. Emnet danner også rammen for en kommende udstilling på museet, der genåbner i maj 2022.

Hvis man har lyst til at afprøve materialer og tilbud som del af udviklingen af dem, kan man kontakte museumsinspektør Signe Bergman Larsen på sbl@jewmus.dk

 

Rwanda – interaktiv dokumentar, skolebesøg og undervisningsforløb

Rwanda rising - plakat 

 

Under folkedrabet mod tutsierne i Rwanda (1994) døde omkring 1 million mennesker på 100 dage. Det er 10.000 ofre om dagen. De fleste blev slået ihjel med macheter, køller og andre håndvåben.  

 

Hvordan kunne det gå så galt? Hvilke konsekvenser har folkedrabet siden fået for landets befolkning? Og hvordan kan man forhindre, at folkedrab som det i Rwanda sker igen?

 

Det er de centrale spørgsmål i det gratis forløb ’Rwanda – aldrig igen’. I forløbet kommer eleverne tæt på folkedrabet og berørte rwandere. Eleverne skal:

 

  • Undersøge en række kilder og lave gruppediskussioner 
  • Løse dilemmaer i mødet med tre nulevende rwandere i den interaktive dokumentar ’Rwanda Rising’
  • DESVÆRRE UDSOLGT Møde Jackiline Hansen og Kristian Lauritzen el. Thomas Aue Sobol. Jackiline er dansk-rwander og mistede familie og venner under folkedrabet.Kristian og Thomas er journalister og medskabere af ‘Rwanda Rising’. Jackiline og Kristian/Thomas vil fortælle, hvordan de hver især oplever Rwandas forsoning og udfordringer efter folkedrabet. 

Skolebesøget er desværre allerede fuldt booket hele skoleåret. Undervisningsforløb er selvfølgelig fuldt tilgængeligt.

Rwanda – aldrig igen

Præstentationsvideo

Der er udarbejdet et undervisningsforløb på 6 lektioner målrettet udskolingen i Samfundsfag og Historie. Forløbet er udviklet i samarbejde med Cand.mag.pæd og læremiddelkonsulent Dennis Hornhave Jacobsen. Forløbet kan hentes her: Rwanda-aldrig-igen---Didaktisk-design-2022

 

Link til den interaktive dokumentar ’Rwanda Rising’

 

Læringsportalen Clio har også udviklet et forløb omkring Rwanda Rising:

https://portals.clio.me/dk/samfundsfag/emner/internationale-temaer/krige-og-konflikter/folkedrabet-i-rwanda/rwanda-rising/

 

Projektet gennemføres i samarbejde mellem produktionsselskabet Planet2030 og FIF, Frederiksberg Integrations Forening.

 

 

Holocaust og andre folkedrab – overlevende og fagpersoner underviser

Landsdækkende tilbud om gæstelærerbesøg i folkeskolens ældste klasser og de erhvervsfaglige ungdomsuddannelser. Projektet gennemføres af Netværk for Nazisme- og Holocauststudier. Yderligere information følger.

 

Du kan læse mere om Pulje til elevengagerende undervisningsaktiviteter hér.

Sidst opdateret: 15 timer siden