Hop til indhold

Husk ikke at glemme

Dansk Jødisk Museum er i gang med at udvikle nye undervisningstilbud med fokus på Holocaust og erindringen heraf. Fokus er særligt på de danske jøders flugt og redning i oktober 1943 og en ny digital platform til understøttelse af arbejdet med de såkaldte snublesten.

De første danske snublesten blev nedlagt i 2019 og findes i dag spredt i hele landet. Snublesten minder om den sidste bopæl for mennesker, som blev deporteret eller på anden måde blev ofre under den nazistiske besættelse af Danmark, og bringer på den måde fortiden ind i nutidige menneskers liv. Den nye digitale platform skal gøre det muligt at finde frem til lokale snublesten og læse mere om nogle af skæbnerne.

Til arbejdet med jødernes flugt og redning i oktober 1943 udvikles en række materialer, der løbende vil være at finde på museet hjemmeside, hvor der også senere på året vil være udviklet undervisningsforløb om emnet. Emnet danner også rammen for en kommende udstilling på museet, der genåbner i maj 2022.

Hvis man har lyst til at afprøve materialer og tilbud som del af udviklingen af dem, kan man kontakte museumsinspektør Signe Bergman Larsen på sbl@jewmus.dk

 

Rwanda – aldrig igen: Undervisningsforløb til skoler

Med udgangspunkt i folkedrabet i Rwanda udbydes der til udskolingsklasser et undervisningsforløb, hvor eleverne bliver sat ind i emnet gennem en interaktiv dokumentaroplevelse, der efterbehandles gennem gruppediskussioner og dilemmaløsning faciliteret af journalisterne bag dokumentaren. De får også lejlighed til at høre et øjenvidnes beretning om folkedrabet, der på den måde kommer helt tæt på. 

Undervisningstilbuddet vil være klar til rekvirering fra februar 2022.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Planet2030 og FIF, Frederiksberg Integrations Forening.

 

Holocaust og andre folkedrab – overlevende og fagpersoner underviser

Landsdækkende tilbud om gæstelærerbesøg i folkeskolens ældste klasser og de erhvervsfaglige ungdomsuddannelser. Projektet gennemføres af Netværk for Nazisme- og Holocauststudier. Yderligere information følger.

 

Du kan læse mere om Pulje til elevengagerende undervisningsaktiviteter her: Pulje til elevengagerende aktiviteter der fremmer undervisning og erindring om Holocaust og andre folkedrab i grundskolen og på ungdomsuddannelserne 2021 | Børne– og Undervisningsministeriet (uvm.dk)

Sidst opdateret: 7. marts 2022