Hop til indhold

Hvert år udbydes et antal foredrag til uddannelsesinstitutioner rundt om i landet. Foredragene bliver afholdt af en række eksperter – det kan fx være forskere, forfattere, psykologer eller øjenvidner, som selv har haft folkedrab inde på livet. Eksperterne har hver deres særlige område og/eller personlige historie at fortælle om.

Foredragene kan bookes ved at sende en mail til kontakt@aldrigmere.dk.

OBS!

Da antallet af foredrag, der er til rådighed pr. skoleår, er begrænset, skal følgende forhold være opfyldt for, at et gratis besøg kan komme i betragtning:

  • der skal minimum være 60 elever til arrangementet
  • skoler der benytter materialer fra aldrigmere.dk har fortrinsret
  • skoler der benytter vores tilbud om gratis workshop på skolen har fortrinsret
  • der kan kun bookes én foredragsholder pr. skole
  • der må ikke tages betaling for deltagelse.

Kontakt os endelig for en snak og aftale på jeres skole.

Foredrag med Holocaustoverlevende

Her kan du se en række foredrag med overlevende danske jøder og blive klogere på jødeforføgelsen under 2. verdenskrig. Foredragene holdes blandt andet af tidligere kz-fanger, der fortæller, hvordan de oplevede besættelsen og jødernes flugt til Sverige i 1943.

Foredrag med Bent Melchior

Bent Melchior fortæller om sine oplevelser og erfaringer med at være jøde i Danmark under den tyske besættelse og om forfølgelsen af jøder efter samarbejdspolitikkens sammenbrud i 1943. Bent var 14 år, da han og hans familie flygtede til Sverige og væk fra nazisternes overgreb.

Foredrag med Salle Fischermann

Salle Fischerman er en af de få danske overlevende, der er tilbage til at fortælle om Holocaust og tiden som kz-fange i Theresienstadt i 1943. I foredraget følger man ham tilbage til livet i koncentrationslejren. Til de mest forfærdelige 18 måneder af hans liv.

Foredrag med Hanna Skop

Hanna fortæller med udgangspunkt i sin egen historie om, hvordan det var at vokse op i Hitlers Nazityskland. Hanna oplevede Krystalnatten, sin fars deportation til KZ-lejren Buchenwald samt morens kamp for at få sig selv og de tre børn ud af det nazistiske Tyskland. I november 1939 lykkedes det familien at komme til Danmark, men oplevelsen af frihed var kort. Jødeaktionen i oktober 1943 bragte nye udfordringer, og familien blev splittet for en periode.

Foredrag med Ib Katznelson

Ib var to år gammel, da han og hans forældre i 1943 forsøgte at flygte fra den nazistiske besættelsesmagt til Sverige. Ved en dramatisk aktion på Amager blev familien arresteret og sendt til Horserødlejren. Sidenhen blev de sat på en transport til Theresienstadt, men den blev afbrudt i nærheden af Berlin, og Ib og hans mor blev i stedet ført til Ravensbrück, en af nazisternes mest berygtede KZ-lejre for kvinder. Først efter fem måneders indespærring i Ravensbrück med alvorlige sygdomme og sult kom de videre til Theresienstadt.

Foredrag med Tove Udsholt

Tove var kun 3 år, da hendes mor besluttede at skjule hende hos en dansk familie i Gilleleje under krigen. Hør hendes fortælling her.

I sammenhæng med foredragene kan du med fordel læse mere om Krystalnatten, jødeaktionen 1943 og deportationen til Theresienstadt.

Se f.eks. temaet 'Holocaust - viden og ansvar'.

Sidst opdateret: 13. september 2021