Hop til indhold

Yazidiproblematikken er en nutidig konflikt, der ikke er løst endnu, og ingen ved, om yazidierne nogensinde vil få retfærdighed og se gerningsmændene IS dømt, for det FN kalder et regulært folkedrab.

Da konflikten er nutidig eksisterer der materiale på nettet, som hvis det ikke sættes ind i den rette sammenhæng, kan virke traumatiserende eller i værste fald forrående på beskueren. Vær derfor forsigtig med at opfordre eleverne til at søge på nettet, og tal evt. først om, at her kan der findes både slavekontrakter, videoer af IS krigere, som halshugger uskyldige og meget andet, så eleverne skal have gjort op med sig selv, hvad de præcist leder efter, så deres søgning kan være så specifik som muligt.

Til temaet er der optaget yderligere tre videoer, som ikke bliver vist i det materiale, som eleverne normalt vil rette deres opmærksomhed mod. Disse film fungerer bedst i en sammenhæng hvor man har et psykologisk blik på filmene, så man kan diskutere hvad personernes oplevelser har betydet for dem, og hvad der skal til, for at de kan komme videre med deres liv. To af filmene er vidnesbyrdfilm af to yazidikvinder, som har været taget til fange, gjort til slaver og i de år de har været i fangenskab desuden solgt videre af såkaldte slavehandlere. Den sidste film viser et interview af en 9 årig dreng i Yazdas dokumentationscenter. Drengen er regredieret i sin udvikling og agerer som en 3 årig, samtidig med at han ikke længere taler sit modersmål, men må interviewes på arabisk. Hvad er håbet for denne lille fyr som, i lighed med andre af IS tilfangetagende yazidibørn, gennem tre år er blevet hjernevasket til at mene, at hans forældre er vantro? Og hvilken indsats skal der til for at rette op på hans psykiske og mentale tilstand?

Se filmene om yazidiproblematikken

Drengen efter 3 års fangenskab

Islamisk Stat dræbte ikke bare yazidierne. De tog også mange af deres børn til fange. I denne film møder vi en ni-årig dreng, som netop er kommet ud efter tre års fangeskab. Han bliver interviewet af en menneskerettighedsaktivist på organisationen Yazdas kontor i Dohuk i Irak. Drengen har glemt sit modersmål – derfor foregår interviewet på arabisk. Drengens forældre formodes fortsat at være i fangeskab og aktivisterne frygter for konsekvenserne, hvis drengens identitet genkendes af IS. Derfor er hans ansigt blevet skjult i denne film.

Nazo var slave hos IS

Nazo kommer fra en landsby nær Sinjar i det nordlige Irak. Hun tilhører Yazidibefolkningen. I august 2016 blev hun frigivet efter to år som slave hos Islamisk Stat. Her fortæller hun om hendes oplevelser.

Barfe var slave hos IS

Barfe Ravo kommer fra en landsby nær Sinjar i det nordlige Irak. Hun tilhører Yazidibefolkningen. I august 2016 blev hun frigivet efter to år som slave hos Islamisk Stat. Her fortæller hun om hendes oplevelser.

Sidst opdateret: 27. oktober 2021