Hop til indhold

Tilsammen giver kilderne et billede af, hvad der fremkom efter naziregimets fald, og den forfærdelse det førte til, da grufuldhederne gik op for folk.

Love og charter

Charter for Den Internationale Militærdomstol Den 8. august 1945

Oversættelse af udvalgte artikler

Retsgrundlaget for Nürnbergprocessen (folkedrab.dk)

Artikler der fastsætter vilkårene for retsforfølgelse af krigsforbrydere fra 2. verdenskrig. De retssager, der blev rejst med baggrund i charteret, blev samlet kendt under betegnelsen ”Nürnbergprocessen”, da de blev ført i byen Nürnberg fra 1945-49 i den amerikanske sektor af Tyskland.

Om den nye jødiske stat Israel

Loven om tilbagevenden fra 5. september 1950 og fremefter (folkedrab.dk)

Den 14. maj 1948 oprettedes staten Israel, da man året før havde opgivet at opretholde et udelt Palæstina og derfor delte det i en jødisk del og en arabisk del (FN’s sikkerhedsråds resolution 181 fra den 29. november 1947). Dette var forårsaget af, at den jødiske del af befolkningen under 2. verdenskrig var øget med 11 % til at udgøre 33 % af den palæstinensiske befolkning pga. flugten fra nazisternes jødeforfølgelser. Selve loven fastlægger vilkårene for at opnå statsborgerskab i Israel. En række senere tillæg definerer, hvem der kunne betragtes som jøder.

En række internationale dokumenter, der omhandler Holocaust og andre folkedrab

Internationale dokumenter

FNs folkedrabskonvention, Stockholmerklæringen og Holocaust remembrance.

Journalistiske artikler

Dramatiske øjeblikke

Artikel af Henrik V. Ringsted, Politiken, oktober 1946 (folkedrab.dk)

Artiklen beskriver Nürnbergprocessen og blandt andet dødsdommen af Hermann Göring, der i perioder fungerede som Adolf Hitlers stedfortræder og som var arkitekten bag de nazistiske koncentrationslejre. Göring blev dømt til døden ved hængning, men det lykkedes ham at begå selvmord inden eksekveringen i 1946.

Unævnelige rædsler

Artikel fra Politiken, 19. oktober 1945 (folkedrab.dk)

Med United Press som primær kilde fortæller artiklen om de civile ofres nationalitet og hvilke “unævnelige rædsler” de havde været udsat for både i og uden for koncentrationslejrene. Nazihåndlangernes vidende om hændelserne understreges.

Vidneudsagn

“Einsatzgruppen”-processen under Nürnbergprocesserne

Kilden er oversat fra engelsk og gengiver Paul Bobels vidneudsagn.

Paul Blobel, chef for ‘aktion 1005’. Fra Nürnbergprocessen den 18. juni 1947 (folkedrab.dk)

Bobels var chef for operation ‘aktion 1005’, der havde til formål at slette sporene fra folkedrabet på jøderne, både ved at optegnelser, men også de fysiske spor efter henrettelser, blev slettet – fx ved at lig i massegrave blev brændt og gravene fyldt op med jord. Han blev dømt til døden hængning og dommen blev eksekveret den 7. juni 1951.

Sidst opdateret: 1. februar 2023