Hop til indhold

Salle Fisherman – Deportation

I filmen ser vi Salle fortælle sine børnebørn om hans oplevelser under 2. verdenskrig, for første gang. Pigerne giver udtryk for, at de synes han burde have fortalt dem det tidligere, og det får os til at tænke: Hvorfor mon Salle har haft så svært ved at fortælle familien, om det han har oplevet? Måske kan vi forstå det, hvis vi selv tænker på grunden til, at vi ikke fortæller alt, hvad vi selv har gjort eller oplevet?

Tove Udsholt - Et gemt barn

Tove Udsholt mødes med sit barnebarn i Gilleleje vinteren 2018. Tove fortæller om sine oplevelser efter flugten fra den tyske besættelsesmagts jødeaktion i oktober 1943, sine oplevelser som gemt barn, og hvilke konsekvenser begivenhederne under 2. verdenskrig fik for hendes liv.

Hanna Skop - flugt

Hanna Skop blev født i 1932 i den sydtyske by Darmstadt. Her boede hun med sine forældre og to søskende. I 1938 oplevede hun pogromet kaldet Krystalnatten, hvor hendes forældres manufakturforretning blev ødelagt og hendes far anholdt, afhørt og løsladt. Dagen efter løsladelsen blev han anholdt igen og deporteret til koncentrationslejren Buchenwald. Første gang Hanna flygtede fra nazisternes forfølgelse i 1939, kom Hanna med sin mor og sine to brødre til København. Her ventede Hannas far, som var flygtet fra Buchenwald, på dem. Der var lagt planer for den videre flugt: de skulle til Amerika, og både papirer og penge var på plads. Men da Tyskland besatte Danmark i april 1940 og USA gik ind i krigen, røg planen i vasken. Da den danske samarbejdspolitik med Tyskland ophørte i 1943, fik Hannas familie besked om den forestående jødeaktion. Forældrene lagde en ny plan, der i første omgang gik ud på at sprede familien. Det skulle øge chancen for, at så mange som muligt overlevede. Hanna blev skjult hos veninden Tove, indtil hun skulle genforenes med brødrene og moren ved ombordstigningen på den fiskekutter, som skulle bringe dem til Sverige. De nåede til Sverige med livet i behold trods et voldsomt vejr, og her opholdt de sig indtil krigen sluttede. Hanna vendte ikke tilbage til Tyskland. I stedet flyttede hun tilbage til Danmark og forsøgte at glemme rædslerne. Men hun blev plaget af mareridt om natten og kan stadig tydeligt huske angsten for og uvisheden om, hvad der skulle ske med hendes far. Det var først på Auschwitz-dagen i 2001, at Hanna fortalte andre om sin flugt og de forfærdelige oplevelser, hun havde som jødisk barn under 2. verdenskrig.

Hanna Skop - om flugten i 1943

Salle Fischermann - om tiden i Theresienstadt

Sidst opdateret: 16. september 2021