Hop til indhold

Siden 1994 blev der gjort mange tiltag i Rwanda for at skabe et samfund med forsoning og lighed, og alligevel er der noget der tyder på, at landet er langt fra et egentligt demokrati. Organisationen Human Rights Watch, som holder øje med om verdens stater lever op til menneskerettighederne, har i 2017 udgivet en rapport, som tager temperaturen på Rwandas demokratiske niveau i 2016. Rapporten giver ikke noget positivt billede af landet. Nedenfor er resumeet i indledningen af rapporten oversat til dansk. For en dybere læsning henvises til den fulde rapport, som findes i en engelsk- og fransksproget version via følgende link:

Human Right Watch rapport fra 2017 (hrw.org)

Rwanda – Begivenheder i 2016

Ved en folkeafstemning i december 2015 stemte et meget stort flertal af den rwandiske befolkning for forfatningsændringer, der gør det muligt for præsident Paul Kagame at blive siddende som præsident for tredje gang fra 2017 og yderligere to efterfølgende femårige perioder. Der har været meget få protester mod denne ændring inden for landets grænser.

Valget blev gennemført på et tidspunkt, hvor der var voldsomme restriktioner på ytringsfriheden (friheden til at udtrykke sin mening, fx i medierne – red.). Regeringen i Rwanda fortsætter med at indskrænke mulighederne for at offentlige foreninger, medier og internationale menneskerettighedsorganisationer kan eksistere frit og uafhængigt og deltage i debatter om regeringens politik og dens handlinger.

Militær og politi arresterer og indsætter folk i uofficielle detentionscentre, og underkaster nogle af disse mishandling og tortur.

Sidst opdateret: 14. september 2021