Hop til indhold

Disse vidnesbyrd er personlige beretninger om forfølgelser og om konsekvenser af krig, flugt og fangenskab. Vidnesbyrd fra Holocaust gør jødeforfølgelserne til et levet minde. Minderne er med til at sikre, at Holocaustfornægtere ikke lykkes med at lægge låg på sandheden om nazismens ondskab. Et vidnesbyrd fra et menneske af kød og blod er langt stærkere til at vække folks empati, end tørre facts i en historiebog. Det hjælper en til at forstå, at det handler om mennesker og deres personlige liv. For mange er en personlig oplevelse lettere at forstå end årstal, fakta og fagtekster. Når vi hører vidnerne fortælle deres erindringer, bliver det tydeligt for os, at Holocaust ikke bare er en fjern historie, men noget, der er sket for mennesker og har haft konsekvenser for både dem, der var direkte involveret og deres efterkommere. 

Jødernes flugt – vidnernes historie (filmen ligger på mitcfu.dk - brug unilogin for at få adgang)

I denne dokumentar er der flere vidner, der beretter om jødeforfølgelsen og flugten fra nazisterne. I dokumentaren er der desuden historiske filmklip af begivenheder under 2. verdenskrig.

Desuden har det Jødiske museum I Danmark (jewmus.dk) en samling af 123 filmede vidnesbyrd med danske jøder, der blev forfulgt af nazisterne under besættelsen. På jewmus.dk findes listen med de 123 filmede vidnesbyrd med danske jøder og en mere detaljeret liste med nærmere oplysninger om hvert enkelt interview.

Hør et interview på engelsk med museumsinspektør Sofie Lene Bak om historieskrivning om jødernes flugt til Sverige i 1943 (vimeo.dk)

Sidst opdateret: 9. maj 2022