Hop til indhold

Natten mellem den 9. og 10. november samledes medlemmer af SS og SA for målrettet at ødelægge jødiske butikker, synagoger og privat ejendom. Vinduer blev smadret, butikker ødelagt og synagoger brændt ned. På grund af de mange vinduer, der blev smadret, fik natten snart af nazisterne det forskønnende navn Krystalnatten.

I det tyske rige blev lejligheder, som tilhørte jøder, ødelagt og beboerne mishandlet. Butikker og synagoger blev smadret, plyndret og endda brændt ned. Det var en organiseret forfølgelse af jøder af voldelig karakter. Det kaldes en pogrom.

Pogromen den 9.-10. november 1938 skabte store materielle ødelæggelser. Men der var også mange sårede og døde. I dag mener man, at mere end 1.300 mennesker døde som følge af novemberpogromen. I Tyskland og Østrig blev mindst 1.400 synagoger og jødiske institutioner enten ødelagt eller brændt ned. Det var mere end halvdelen af alle jødiske samlingssteder.

Hvad er en pogrom?

Med begrebet ‘pogrom’ forstår man voldsomme optøjer mod minoriteter, som kan være et religiøst eller etnisk mindretal. Begrebet stammer fra russisk og betyder ‘ødelæggelse’. Under et pogrom bliver minoritetens bygninger og private ejendomme ødelagt og plyndret. Ofte bliver mennesker under pogromer målrettet både lemlæstet og dræbt. Der har gennem historien været mange pogromer mod jøder, men også mod andre minoriteter.

Sidst opdateret: 3. september 2021